Najlepszą na świecie potrawkę z kurczaka robiła moja babcia! Moja jest podobna, jednak zawsze mi się wydaje, że czegoś w niej brakuje.
W tym wypadku potrawka będzie w kilku wersjach z różnymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
ok 300 g ugotowanego kurczaka
1/2 litra bulionu
2 serki topione śmietankowe (duże lub „kiełbaski”)
1 śmietana 18%
Pęczek świeżego koperku
OPCJONALNIE:
– Ugotowana marchewka
– Groszek zielony
-Kukurydza
Jako dodatek możemy podać:
-ryż
-makaron
-ziemniaki
-kopytka
W garnku wlewmy 1/4 l bulionu. W nim rozpuszczamy serki topione. Następnie wrzucamy kurczaka i zalewamy pozostałą ilością bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Jesli interesuje Nas wersja z dodatkami, to właśnie teraz nalezy je dodać. Calość możemy zagęścić odrobiną mąki. Na koniec wsypujemy koper, zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! 🙂
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz