Bogracz

REKLAMA

Pyszna, gęsta węgierska zupa, a de facto rodzaj gulaszu. Podajemy najlepiej ze świeżym pieczywem.

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg wołowiny na gulasz lub 1/2 kg wołowiny i 1/2 kg wieprzowiny
2-3 cebule
Puszka pomidorów w puszce
słoik koncentartu pomidorowego

3 czerwone papryki
3 pomidory
4 ziemniaki
2 jajka+ok 2 szklanki mąki
tłuszcz do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, chili, dużo słodkiej papryki, odrobina imbiru, pieprz

 

Mięso kroimy w małe kawałki i przesmażamy na tłuszczu. Powinien być to smalec, jednak z troski o nasze zdrowie wolę oliwę 🙂
Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Jak cebula będzie zeszklona, to całość zasypujemy papryką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około godziny.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce i dolewamy wody do wysokości 3/4 garnka.

W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy do niego paprykę na 10 minut i wrzucamy do szczelnego worka na 15 minut, aby się zaparzyła. Następnie ściągamy z niej skórę.

Obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z obraną papryką.

Jajka mieszamy z mąką do uzyskania konsystencji ciasta. Robimy z niego małe kuleczki i wrzucamy bezpośrednio do zupy.

Po około 10-15 minutach wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 15 minut wrzucamy surowe ziemniaki do zupy i gotujemy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, chili.

Po około 20 minutach zupa jest gotowa 🙂

Smacznego!

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*