Upiekłam wieczorem, a właściwie w nocy 🙂 Jedną wchłonęłam jeszcze ciepłą i smakuja tak samo wspaniale, jak rano na zimno. Z masłem, szynką… PYSZNE!
Składniki:
– 250 ml mleka
– 100 ml ciepłej wody
– 50 g masła
– 1 jajko-roztrzepane
– 600 g mąki
– 1 op. suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżką mąki i odrobiną cukru.Odstawiamy na chwilę.
Wszystkie pozostałe składniki wyrabiamy na gładką masę.
Z ciasta formujemy bułeczki i zostawiamy na ok 1/2 h do wyrośnięcia.
Smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy do lekkiego zarumienia się w temp ok 200 st.
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz