Oto mój debiut 🙂
Przepis leżał i czekał na odpowiedni moment, który wczoraj nastał 🙂
Składniki:
400 g startej marchewki
6 jajek
200 ml oleju
200 g cukru
400 g mąki
300 g różnych bakalii (orzechy, rodzynki, morele suszone etc)
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżka cynamonu
duże opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżeczki suszonej i zmielonej skórki pomarańczowej
Cukier puder do posypania
W misce ubić jajka, olej i cukier. Po dokładnym zmiksowaniu składników, dodajemy startą marchew, bakalie, mąkę, proszek do pieczenia. Całość miksować na niskich obrotach.
Wylewamy do formy ( u mnie 25×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w lekko nagrzanych piekarniku do 180 st ok 25 minut (do suchego patyczka).
Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Prosty,szybki przepis na aromatyczne ciasto