Ciasto marchewkowe z bakaliami

REKLAMA

Oto mój debiut 🙂
Przepis leżał i czekał na odpowiedni moment, który wczoraj nastał 🙂

 

 

 

 

 

Składniki:
400 g startej marchewki
6 jajek
200 ml oleju
200 g  cukru
400 g mąki
300 g różnych bakalii (orzechy, rodzynki, morele suszone etc)
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżka cynamonu
duże opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżeczki suszonej i zmielonej skórki pomarańczowej

Cukier puder do posypania

 

W misce ubić jajka, olej i cukier. Po dokładnym zmiksowaniu składników, dodajemy startą marchew, bakalie, mąkę, proszek do pieczenia. Całość miksować na niskich obrotach.

Wylewamy do formy ( u mnie 25×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w lekko nagrzanych piekarniku do 180 st ok 25 minut (do suchego patyczka).

 

Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*