Domowy smalec

REKLAMA

Od czasu do czasu lubię zjeść smalec. Koniecznie ze świeżym chlebem, a do tego cebula lub ogórek kiszony 🙂

 

 

 

 

 

Składniki:

– kilogram słoniny
– 2 małe cebule lub 1 duża
– 3-4 ząbki czosnku
– 3 łyżki mleka
– sól, pieprz, majeranek

 

Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy.

W między czasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Do stopionej słoniny wrzucamy cebulę. Po max minucie ściągamy z palnika garnek.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy czosnek i przyprawy oraz mleko. Mleko spowoduje, że smalec jest bielszy i  łatwiej się rozsmarowuje.

Przelewamy do kamionki i odstawiamy do lodówki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

1 Trackback / Pingback

  1. „Wodzionka, to jes łósmy świata cud” czyli przepis na śląską Wodzionkę / Brotzupe | Blog Cytrynowo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*