Drożdżówki z makiem

REKLAMA

Moja mama do tej pory bardzo często robi rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną, a ja… a ja miałam ochotę na drożdzówki z makiem. Wykonanie jest pracochłonne, ale warto.

 

 

 

Składniki:

1 kg mąki

kostka świeżych drożdzy

kostka masła

4 jaja

cukier waniliowy lub wanilinowy

szklanka cukru

szczypta soli

1,5 szklanki mleka

gotowa masa makowa

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki wiórek kokosowych

 

Wykonanie:

Kostę drożdzy rozpuszczamy w ciepłym mleku dosypując łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce

Resztę mąki ugniatamy z miękkim masłem, jajami, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zaczyn drożdzowy. Ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Odstawiamy na godzinę przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.

 

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Wykładamy na nie masę makową i zwijamy jak roladę. Kroimy w około 2-3 cm paski.

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut.

 

Całość polewamy lukrem ze szklanki cukru pudru, kokosu i około 3-4 łyżek gorącej wody.

 

 

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*