
Moja mama do tej pory bardzo często robi rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną, a ja… a ja miałam ochotę na drożdzówki z makiem. Wykonanie jest pracochłonne, ale warto.
Składniki:
1 kg mąki
kostka świeżych drożdzy
kostka masła
4 jaja
cukier waniliowy lub wanilinowy
szklanka cukru
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
gotowa masa makowa
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Kostę drożdzy rozpuszczamy w ciepłym mleku dosypując łyżkę cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
Resztę mąki ugniatamy z miękkim masłem, jajami, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zaczyn drożdzowy. Ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Odstawiamy na godzinę przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Wykładamy na nie masę makową i zwijamy jak roladę. Kroimy w około 2-3 cm paski.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut.
Całość polewamy lukrem ze szklanki cukru pudru, kokosu i około 3-4 łyżek gorącej wody.
Dodaj komentarz