
Filety z mintaja panierowane w chipsach, podane z ziemniakami purre i surówką z kiszonej kapusty. Smak… obłędny!
Składniki:
4 filety z mintaja
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
duże opakowanie chipsów (w tym wypadku LAYS sałatka grecka)
sól, pieprz cytrynowy
olej do smażenia
1 kg ziemniaków
łyżka masła
łyżka śmietany
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Kapustę siekamy drobniej, mieszamy z pokrojoną cebulą, oliwą, solą i pieprzem.
Filety doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Panierujemy w następującej kolejności:
mąka => jajko => bułka tarta => jajko =>chipsy
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z masłem i śmietaną.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz