Jabłka w korzennym karmelu

REKLAMA

Kto nie pamięta tego przysmaku?

Za mojego dzieciństwa, można było je kupić na przykościelnym odpustach.

Ta wersja została wzbogacona o przyprawy korzenne

 

 

 

Składniki:

10 małych jabłek (lekko kwaśnych)

300 g cukru

łyżeczka przypraw korzennych

 

 

Jabłka umyć, nabić na patyczki szaszłykowe.
Cukier wymieszać z przyprawą korzenną i rozpuścić w garnku z grubym dnem

Jabłka moczyć w gorącym karmelu, a następnie w misce z zimną wodą.
Jeśli chcemy mieć grubszą warstwę karmelu- możemy moczyć podwójnie.

Całość zostawiamy do ostygnięcia.

Zjadamy zlizując karmel, jeśli mamy mocne zęby możemy je gryźć razem z karmelem lub po prostu rozbić łyżką jak jajko 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*