
Ile domów na śląsku, tyle szkół na temat klusek śląskich. Pokażę Wam, w jaki sposób kluski robiło się u mnie w domu.
Składniki:
Ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Jajko
Sól
Ziemniaki gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy masę ziemniaczaną w garnku/misce.
Dzielimy ziemniaki na 4 części i jedną wyciągamy. W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Tyle samo ile było ziemniaków. Na każde 1,5 kg ziemniaków dajemy 1 jajko. Wyjęte ziemniaki wkładamy ponownie do miski i całość wyrabiamy na gładką masę.
Z powstałej masy formujemy kluski. Każda z nich powinna posiadać dziurkę na sos 🙂
Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minut od wypłynięcia.
Podajemy najlepiej klasycznie z wołową roladą i modrą kapustą 🙂
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz