Kapuśniaczki w cieście drożdżowym

REKLAMA

Ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaskowatą kapustą… MNIAM 🙂

 

Idealne na kolację, obiad czy też drugie śniadanie do pracy/szkoły.

 

Składniki:

– 600g mąki
– łyżeczka soli
– 8 łyżek oleju
–  szklanka ciepłej wody
– łyżka cukru
– 40g drożdży świeżych
– łyżka masła

-1/2 kg kapusty kiszonej
-1 cebula

-1 jajko do smarowania
-kminek, sezam, mak do posypania

 

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól.

Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.

 

Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy 🙂

 

Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę 🙂

 

Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*