
Ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaskowatą kapustą… MNIAM 🙂
Idealne na kolację, obiad czy też drugie śniadanie do pracy/szkoły.
Składniki:
– 600g mąki
– łyżeczka soli
– 8 łyżek oleju
– szklanka ciepłej wody
– łyżka cukru
– 40g drożdży świeżych
– łyżka masła
-1/2 kg kapusty kiszonej
-1 cebula
-1 jajko do smarowania
-kminek, sezam, mak do posypania
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól.
Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.
Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy 🙂
Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę 🙂
Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.
Dodaj komentarz