Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba go wykorzystać. I to nie tylko do ciast. Dziś serwujemy klasyczne knedle ze śliwkami.
Składniki:
ok 10 śliwek większych lub 20 małych
3 średnie ugotowane ziemniaki
3 szklanki mąki pszennej
1 duże lub 2 małe żółtka
szczypta soli
Ciepła woda
Dodatki np: masło, bułka tarta, cukier
Wystudzone ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Do tego wsypujemy mąkę, żółtka, szczyptę soli i polewamy ciepłą wodą, jednocześnie wyrabiając ciasto.
Wody wlewamy tyle, ile ciasto wchłonie (uzaleznione jest to od ziemniaków i mąki). Ciasto powinno mieć zwartą, ale lekko klejącą się konsystencję.
Śliwki myjemy i osuszamy. Każdą śliwkę owijamy w ciasto.
Następnie w dużym garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy knedle. Gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO! 🙂
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz