
Uwielbiamy pierogi! Co prawda jest z nimi troszkę zabawy-ale zjedzenie ich wynagrodzą ten trud.
Pierogi można zrobić z mięsem, szpinakiem, na słodko, z owocami. Tutaj mamy urozmaiconą wersję „ruskich”.
Swoją drogą u Nas nazywają się ruskimi, a w rosyjskich restauracjach polskimi 🙂
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 jajko
1/4 szklanki oleju
ciepła woda
barwniki spozywcze
Nadzienie:
1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1/2 kg białego sera
150 g przesmażonych pieczarek
150g startego żółtego sera
1 przesmażona cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Wykonanie:
Do mąki wbijamy jajko i olej. Uzupełniamy ciepłą wodą, aż będzie mialo jednolitą konsytencję.
Jeśli już taka ma- wkładamy na pół godziny do szczelnego foliowego woreczka- wówczas będzie bardziej plastyczne.
W międzyczasie możemy przygotować farsz- mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na kilka części w zależności od tego ile mamy barwników. Każdą mieszamy z barwnikiem i możemy się bawić w lepienie pierogów 🙂
A prawda jest taka, że pierogi ruskie pochodzą z Rusi, czyli dzisiejszej Ukrainy 😀