
Mieliśmy całego arbuza i zdążył przejrzeć zanim go zjedliśmy, więc zrobiliśmy z niego…KONFITURĘ! 🙂
Z całego arbuza ok 4 kg wyszedł nam 1 słoiczek konfitury, więc opłacalne to nie jest, ale w smaku…wyjątkowe! 🙂
Składniki:
Arbuz
Laska wanilii
Cukier
Arbuza kroimy w kostkę (jego czerwoną część). Następnie przeciskamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstały sok wlewamy do garnka, podsypujemy odrobiną cukru. Dorzucamy laskę wanilii i gotujemy… gotujemy… W moim przypadku gotowanie trwało blisko 3 dni. Sok się zredukował, a jego gęstość była odpowiednia.
Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy z niej ziarenka, dorzucając je do konfiitury. Jeśli jest taka potrzeba możemy dosłodzić do smaku, czy też dodać przyprawy takie jak anyż, cynamon, kardamon.
SMACZNEGO!
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz