Konfitura z arbuza

REKLAMA

Mieliśmy całego arbuza i zdążył przejrzeć zanim go zjedliśmy, więc zrobiliśmy z niego…KONFITURĘ! 🙂

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Z całego arbuza ok 4 kg wyszedł nam 1 słoiczek konfitury, więc opłacalne to nie jest, ale w smaku…wyjątkowe! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Arbuz

Laska wanilii

Cukier

 

Arbuza kroimy w kostkę (jego czerwoną część). Następnie przeciskamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstały sok wlewamy do garnka, podsypujemy odrobiną cukru. Dorzucamy laskę wanilii i gotujemy… gotujemy… W moim przypadku gotowanie trwało blisko 3 dni. Sok się zredukował, a jego gęstość była odpowiednia.

Laskę wanilii rozcinamy i wyciągamy z niej ziarenka, dorzucając je do konfiitury. Jeśli jest taka potrzeba możemy dosłodzić do smaku, czy też dodać przyprawy takie jak anyż, cynamon, kardamon. SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SMACZNEGO!

 

Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*