Krokiety z mięsem

REKLAMA

Gotując rosół bardzo często zostaje nam mięso. Nie zawsze wiem, co z nim zrobić. Z reguły są to pierogi lub właśnie krokiety.

 

 

 

 

Naleśniki:

– 1/2 litra mleka

-1/2 litra wody gazowanej

– 1/4 łyżeczka soli

– zioła prowansalskie

– mąka (ok 2 szklanek)

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 jajko

 

Wszystkie składniki miksujemy. Mąki dajemy tyle, abyśmy uzyskali konsystencję gęstej śmietany.

Naleśniki smażymy na oleju.

 

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do krokietów:

– mięso z rosołu

– 2 cebule

– 1/4 szklanki bulionu

– sól, pieprz do smaku

 

Mięso mielimy, dodajemy do niego przeszkloną ma maśle cebulę i bulion. Doprawiamy do smaku.

 

Mięso nakładamy na naleśniki, zawijamy. Moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

 

Całość podajemy z czerwonym barszczem. Gotowe krokiety możemy polać oliwą truflową.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*