Kruche ciasteczka korzenno-cytrynowe

REKLAMA

Ciasteczka piekłam z baardzo dużych ilości mąki, jajek, masła. Dla Was przepis na mniejszą ilość. Do wykrojenia ciasteczek użyłam Foremki w kształcie płatka śniegu.

 

 

Skłądniki:

250 g miękkiego masła
starta skórka z 1  cytryny (tylko żółta część- biała jest gorzka)
sok z 1/2 cytryny
40 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
85 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
opakowanie przyprawy do piernika

Masło, cukier, żółtko, skórkę cytrynową i sok z cytryny ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Dodajemy przesiane mąki i przyprawę do piernika i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jeśli ciasto jest za rzadkie, podsypujemy mąką.
Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Ciasto wałkujemy na około 7-8 mm. Wykrawamy dowolny kszałt i pieczemy w 180 st do uzykania złotego koloru.

Po ostygnięciu dekorujemy czym chcemy 🙂 W tym wypadku czekoladą mleczną, kokosem i orzeszkami.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*