
Pyszne delikatne ciasto z kwiatowym posmakiem…Idealne do popołudniowej kawy 🙂
Ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżki wody
Ubić białka na sztywną pianę ● Osobno ubić żółtka z cukrem i wodą● Delikatnie wymieszać białka z żółtkami● Bardzo delikatnie mieszamy z mąką
Pieczemy około 15-20 minut na dużej blaszce w temperaturze 180 stopni. Od razu po wyjęciu jeszcze ciepły biszkopt zwijamy używając bawełnianej ściereczki.
Nadzienie
4 jabłka typu „szara Reneta”
Szklanka ugniecionych w moździerzu orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
1 laska wanilii
Utarte w moździerzu: ½ laski cynamonu, 4 goździki, kawałek anyżu
½ łyżeczki kwiatów lawendy
3 łyżki cukru
Cukier karmelizować na suchej patelni ● Dodać pokrojone jabłka● Po chwili dodać orzechy, lawendę, nasiona wanilii oraz przyprawy● Delikatnie mieszać około minuty● Odstawić do ostygnięcia.
Roladę posmarować nadzieniem, zwinąć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Sos lawendowy
½ łyżeczki kwiatów lawendy
½ szklanki miodu pitnego
½ szklanki śmietany 30%
Lawendę zalać miodem i gotować ok 15-20 minut ● Odcedzić ● Delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Sos lawendowy podawać do rolady najlepiej korzystając z syfonu i tworząc rozetki na talerzu.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz