Jak zobaczyłam tę szarlotkę u Kasi na blogu Słodkie Fantazje, a później na kilku innych blogach, wiedziałam, że muszę ją zrobić.
Powiem, Wam, że ten debiut był wyjątkowo udany, a ciasto…. obłędne 😉
NADZIENIE
Składniki:
1,5 kg jabłek
1/3 szkl cukru lub mniej, jeśli jabłka są słodkie
16 g cukru waniliowego
1/4 szkl wody
1/2 łyżeczki cynamonu
40g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
+słoiczek konfitury malinowej
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na kawałki ok 2-3 cm. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i masło. Prażyć ok 5 minut pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić
CIASTO
Składniki :
400g mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
16 g cukru waniliowego
3-4 łyżki mleka
160g miękkiego masła
Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem).
Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24×25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie wyjąć, posmarować konfiturą malinową, na to wyłożyć jabłka i wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki – zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić
LUKIER
Składniki:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie lekko wystudzoną szarlotkę.
(przepis pochodzi stąd: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/szarlotka-na-mlecznym-spodzie.html)
Dodaj komentarz