
Grecka sałatka w nieco odświeżonej formie…
Składniki:
¼ opakowania mixu sałat
Garść szpinaku świeżego
Szklanka pomidorków koktajlowych
Pół cebuli pokrojonej w piórka
Garść prażonego słonecznika
½ opakowania fety pokrojonego w kostkę
Oliwa
1 pomarańcza
4 rzodkiewki
Świeża bazylia i melisa
2 kromki słodkiej chałki
1 ząbek czosnku
Kilka łyżek oliwy
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy i układamy na talerzu
Na sałacie układamy szpinak
Całość posypujemy pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, oraz pokrojonymi w ćwiartkę rzodkiewkami.
Cebulę pokrojoną w piórka rozkładamy po bokach
Na talerzu rozrzucamy pokrojoną fetę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy nieobrany, a jedynie zgnieciony ząbek czosnku.
Po kilku minutach wyciągamy go, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę chałkę.
Sałatkę posypujemy jeszcze ciepłymi grzankami.
Pomarańczę obieramy. Wycinamy z niej cząstki- tak aby nie wycinać błonek. Pomarańczę wykładamy na sałatkę. Pozostałości z pomarańczy wyciskamy na sałatkę.
Całość polewamy oliwą, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy bazylią i melisą. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dodaj komentarz