Owsianka na śniadanie

REKLAMA

Podczas śniadania prasowego z Agnieszką Maciąg, Grzegorzem Łapanowskim i firmą SANTE  pierwszy raz w życiu zjadłam owsiankę.

Do tej pory owsianka kojarzyła mi się ze znienawidzoną zupą mleczną. Ale… nie wpadłam na to aby zrobić ją w wersji na wodzie i na słodko 🙂

Każdemu, kto nie potrafi się przekonać do owsianki polecam serdecznie!

 

Składniki:

– 2 garście płatków owsianych
– 1 garść bakalii (morele, śliwki, rodzynki, żurawina etc)
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1/2 garści orzechów i pestek
– 1 banan
– cynamon,kardamon,  imbir, miód

 

W garnku gotujemy około 1,5 szklanki wody. Do gotującej się wody wsypujemy płatki, siemię lniane, bakalie, orzechy i mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy miodu (wg uznania-zależy od tego, kto ile słodyczy lubi), posypujemy cynamonem, kardamonem i imbirem (najlepiej świeży-starty). Całość mieszamy do uzyskania delikatnej konsystencji i miękkości płatków.

Po przygotowaniu mieszamy owsiankę z pokrojonym bananem. Zjadamy najlepiej na ciepło.

 

Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*