
Bardzo lekkie ciasto, które można nadziewać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie… Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam!
Składniki na ciasto:
500 ml wody
kostka margaryny (250 g)
2 szklanki mąki tortowej
8 jaj
W garnku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i cały czas mieszać. Jak ciasto odchodzi od ścianek i ma jednolitą konsystencję, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Szprycą kuchenną wyciskać małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.
Już zimne ptysie nadziewamy ulubionym nadzieniem. W tym wypadku ubita śmietana 30% z dodatkiem śmietan-fix`u i cukru pudru.
Alternatywnie, możemy zrobić większe ptysie i przełożyć je dowolnym kremem.
Kochana wyglądają CUDNIE:)-Czy ptysie już upieczone wykładamy od razu z piekarnika czy czekamy aż wystygną trochę w piekarniku?-ja robialm urosły przepieknie a po wyciągnięciu z piekarnika WSZYSTKIE zrobiły się od razu jak placki…:(
Od razu wyciągam 🙂
KONIECZNIE ODCZEKAĆ!!!!!-miałam to samo…Teraz czekam ok.8 minut i są piękne:)