Ptysie z bitą śmietaną

REKLAMA

Bardzo lekkie ciasto, które można nadziewać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie… Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam!

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

500 ml wody
kostka margaryny (250 g)
2 szklanki mąki tortowej
8 jaj
W garnku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i cały czas mieszać. Jak ciasto odchodzi od ścianek i ma jednolitą konsystencję, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Szprycą kuchenną wyciskać małe kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.

Już zimne ptysie nadziewamy ulubionym nadzieniem. W tym wypadku ubita śmietana 30% z dodatkiem śmietan-fix`u i cukru pudru.

 

Alternatywnie, możemy zrobić większe ptysie i przełożyć je dowolnym kremem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

3 Comments

  1. Kochana wyglądają CUDNIE:)-Czy ptysie już upieczone wykładamy od razu z piekarnika czy czekamy aż wystygną trochę w piekarniku?-ja robialm urosły przepieknie a po wyciągnięciu z piekarnika WSZYSTKIE zrobiły się od razu jak placki…:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*