Risotto z suszonymi grzybami

REKLAMA

Uświadomiłam sobie, że nigdy w życiu nie robiłam prawdziwego risotta… Najwyższy czas było ten błąd naprawić.  Ryż z zewnątrz miękki, w środku twardawy. A wydobywający się aromat i smak grzybów…. obłędny!

 

 

 

2 garście suszonych grzybów
400 g ryżu arborio ( w tym wypadku Kupiec- moim zdaniem najlepszy)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 szklanki bulionu+ woda z moczenia grzybów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Następnie należy je odcedzić przez gęste sito. Grzyby drobno pokroić. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła z odrobiną oliwy i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę.  Dodać grzyby, chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i smażyć chwilę. W trakcie smażenia ryżu wcisnąć 2 ząbki czosnku.  Dodać wino i mieszając czekać, aż odparuje. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Jak wino wyparuje dodawać po 1/2 szklanki bulionu zmieszanego z wodą z grzybów. Powtarzać przez ok. 20 min, aż ryż będzie wystarczająco miękki z zewnątrz i lekko twardawy w środku. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i łyżkę masła, wymieszać.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*