
Kiedy jabłek pod dostatkiem, ciastem ciesz się jak opłatkiem… yyy.. rymowanie nie jest naszą dobrą stroną. O wiele lepiej wychodzi nam gotowanie i pieczenie 🙂
Dziś szarlotka na kruchym cieście!
Składniki ciasto:
kostka margaryny
1 mała śmietana
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg mąki
1 cukier waniliowy
Składniki nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 szkl rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl cukru ( ilość należy dobrać do słodkości jabłek)
Opis:
Jabłka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i ugniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencje.
Rozdzielamy je na pół i obie części rozwałkowujemy na około 1 cm.
Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Na papier kładziemy 1 warstwę ciasta.Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy lekko odsączone z nadmiaru płynów jabłka i przykrywamy drugą płachtą ciasta, znów ja nakłuwając.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 st) na około 40 minut.
Opcje:
To samo ciasto możemy wykonać z białym serem (ser wymieszany z rodzynkami i cukrem) lub makiem (zmielony mak z bakaliami i miodem)
Dodaj komentarz