
Upiekłam wieczorem, a właściwie w nocy 🙂 Jedną wchłonęłam jeszcze ciepłą i smakuja tak samo wspaniale, jak rano na zimno. Z masłem, szynką… PYSZNE!
Składniki:
– 250 ml mleka
– 100 ml ciepłej wody
– 50 g masła
– 1 jajko-roztrzepane
– 600 g mąki
– 1 op. suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę.
Wszystkie pozostałe składniki wyrabiamy na gładką masę. Możemy wyrabiać w maszynie zachowując kolejność: składniki płynne, a na górę mąka i sól.
Z ciasta formujemy bułeczki i zostawiamy na ok 1/2 h do wyrośnięcia.
Pieczemy do lekkiego zarumienia się w temp ok 200 st.
Wpis wzorowany na przepisie: http://kempkowo.blogspot.com/2012/10/szybkie-buki.html#ixzz2AoxuEqZl
Dodaj komentarz