Tagiatelle quatro fromaggi z wędzonym łososiem

REKLAMA

Od jakiegoś czasu wielbię makarony, w każdej postaci… na słodko, na słono, z mięsem, z rybą, z warzywami…. tym razem miałam ochotę na cztery sery. A ponieważ w lodówce miałam wędzonego łososia, to i on znalazł swoje miejsce w tym daniu 🙂

 

Składniki:

1 opakowanie Ricotty

1 camembert naturalny

1/2 szklanki tartego parmezanu

ok 100 g sera blue typu lazur

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 trójkącik dowolnego serka topionego

kilka gałązek koperku i natki pietruszki

małe opakowanie śmietany 18%

ok 100 gram filetów z wędzonego łososia

500 g makaronu tagiatelle

 

 

Makaron przygotowujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu dorzucając do wody ząbek czosnku i dolewając kilka kropli oliwy.

Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekane szalotki, pod koniec dorzucamy ząbek czosnku. Uważając aby się nie spalił ( bo będzie gorzki). na patelnie wlewamy ricottę i śmietanę. Delikatnie podgrzewamy. Dokładamy do sosu posiekane sery i starty parmezan.
Na koniec wrzucamy posiekanego łososia i zioła.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Makaronu nie przelewamy zimną wodą  i podajemy z gorącym sosem.

 

Przepis bierze udział w akcji: Makarony Świata

Makarony Świata z Barillą

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*