
To ciasto jest obowiązkowym w truskawkowym sezonie 🙂

Składniki:
CIASTO:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
4 łyżeczki wody
KREM
2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka truskawek
truskawki do dekoracji
2 galaretki truskawkowe
WYKONANIE
Galaretki rozpuscic w 700 ml wody. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej, powoli dodawać po jednym żółtku oraz wodę. Na koniec wymieszać z przesianą mąką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temp 180 st.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy powoli dodawać po jednej truskawce (Należy bardzo uważać, ponieważ krem lubi się zwarzyć. W związku z tym truskawki dodajemy bardzo powoli i bardzo dokładnie miksujemy).
Na zimny biszkopt układamy truskawki, na to układamy krem. Na górę truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj komentarz