Truskawkowy poemat

REKLAMA

Truskawkowy poemat

To ciasto jest obowiązkowym w truskawkowym sezonie 🙂

Truskawkowy poemat
Truskawkowy poemat

Składniki:
CIASTO:

8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
4 łyżeczki wody

KREM
2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka truskawek

truskawki do dekoracji

2 galaretki truskawkowe

 

WYKONANIE

Galaretki rozpuscic w 700 ml wody. Odstawić do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej, powoli dodawać po jednym żółtku oraz wodę. Na koniec wymieszać z przesianą mąką.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka w temp 180 st.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Do masy powoli dodawać po jednej truskawce (Należy bardzo uważać, ponieważ krem lubi się zwarzyć. W związku z tym truskawki dodajemy bardzo powoli i bardzo dokładnie miksujemy).

 

Na zimny biszkopt układamy truskawki, na to układamy krem. Na górę truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*