
Idealna rolada musi być z dobrego gatunkowo mięsa- bez tego ani rusz 🙁
Tajemnicą idealnego sosu jest jej…. przypalenie 🙂
Składniki
4 plastry mięsa wołowego (polędwica lub antrykot)
4 plastry boczku wędzonego lub szynki
4 małe ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki ostrej musztardy
Mięso bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem, smarujemy musztardą. Układamy boczek lub szynkę, ogórka, ćwiartkę cebuli. Zawijamy podobnie jak gołąbka spinając wykałaczką, nicią lub specjalnymi szpikulcami.
W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany układamy rolady i przypalamy je z każdej strony. Następnie podlewamy wodą ( po ok 150 ml) dwa razy. Jak woda wyparuje dodajemy ok 1/2 litra bulionu i dusimy ok godziny. Na koniec możemy zaprawić mąką i śmietaną- jeśli ktoś lubi.
Smacznego! 🙂
Wszystkie zawarte w artykule fotografie zostały wykonane aparatem Samsung NXmini, otrzymanym od Samsung Electronics. Co., Ltd.
Dodaj komentarz