
Testując produkty firmy Kupiec, powstała nowa zupa. Koperkowa z ryżem jaśminowym.
Kremowa konsystencja zupy w połączeniu z delikatnym ryżem i muśnięciem bitej śmietany- tworzy idealną kombinację.
Składniki:
2-3 pęczki świeżego koperku(u mnie zamrożony)
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 marchewka
1 pietruszka mała
kawałek selera
1 ziemniak
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 woreczek ryżu jaśminowego
Opcjonalnie:
– odrobina śmietany 30%
– świeży lub suszony koperek do posypania
Wykonanie:
Koper gotujemy z bulionem i warzywami. Kiedy warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość miksujemy blenderem. Zabielamy jogurtem naturalnym.
W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.
Na dnie miseczki układamy ryż, zalewamy zupą. Dekorujemy świeżym lub suszonym koperkiem i rozetką z ubitej śmietany (niesłodzonej oczywiście).
Smacznego!
Dodaj komentarz