
Na śląsku można spotkać 2 rodzaje żuru. Jeden to `rozwodnik`, a drugi `żeniaty`. `Żeniaty` to taki, który mieszamy z ziemniakami jeszcze w garze, a `Rozwodnik` podaje się z ugniecionymi i kleksem gęstej śmietany. Ja osobiście uwielbiam rozwodnika 😉
Składniki:
Zakwas żuru
Zestaw wędzonych mięs i kiełbas (żeberka, kurczak, kiełbasa zwyczajna etc)
garść suszonych grzybów
Czosnek- ok 3 ząbków
sól, pieprz, majeranek do smaku
1,5 kg ziemniaków
200 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
troszkę tłuszczu do smażenia
jaja ugotowane na twardo
kwaśna śmietana
Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i je gotujemy.
Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru).
Osobno gotujemy jaja na twardo.
Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.
Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny.
Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany.
Smacznego!
Dodaj komentarz