Żur Śląski- „Rozwodnik”

REKLAMA

Na   śląsku można spotkać 2 rodzaje żuru. Jeden to `rozwodnik`, a drugi `żeniaty`.  `Żeniaty` to taki, który mieszamy z ziemniakami jeszcze w garze, a `Rozwodnik` podaje się z ugniecionymi i kleksem gęstej śmietany. Ja osobiście uwielbiam rozwodnika 😉

 

Składniki:

Zakwas żuru
Zestaw wędzonych mięs i kiełbas (żeberka, kurczak, kiełbasa zwyczajna etc)

garść suszonych grzybów

Czosnek- ok 3 ząbków
sól, pieprz, majeranek do smaku

1,5 kg ziemniaków
200 g wędzonego boczku
2 średnie cebule

troszkę tłuszczu do smażenia

jaja ugotowane na twardo

kwaśna śmietana

 

 

Mięsa i grzyby wkładamy do gara i zalewamy wodą. Gotujemy około 1,5 h.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i je gotujemy.

Boczek smażymy z cebulą (skórę możemy dorzucić do wywaru).

Osobno gotujemy jaja na twardo.

Ugotowane ziemniaki gnieciemy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z przesmażonym boczkiem i cebulą.

 

Z ugotowanego wywaru wyciągamy mięsa i grzyby. Oddzielamy od ewentualnych kości, kroimy i dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas i dodajemy przeciśnięty czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny.

 

Na głęboki talerz dajemy ziemniaki, zalewamy żurem, dodajemy jajko i kleks śmietany.

 

Smacznego!

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF

REKLAMA

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*